1. Gün: Hatay kilise cami çarşı haytalı
Ankara Esenboğa Havalimanında 07.00'de buluşuyoruz. Bilet bagaj işlemlerinden sonra Ankara’dan saat 08.30 uçağı ile Hatay’a uçuş. Saat 09.30 Hatay’a iniş. Havalimanından otobüsle ayrılıyoruz. Habib Neccar dağı eteklerindeki St. Pierre kilisesini ve Roma Dönemi eseri olan Haroon kabartmasını görüyoruz. St. Pierre Kilisesi restorasyon çalışmaları nedeniyle ara ara kapatılmaktadır. Burayı gezememe ihtimalimiz var. Antakya Arkeoloji müzesini geziyoruz. Ortodoks Kilisesi, Protestan Kilisesi (dışarıdan), Katolik Kilisesi ve Habib Neccar Camisi'ni ziyaret ediyoruz. Affan Kahvehanesi'nde haytalı molası veriyoruz. Antakya Uzun Çarşı'da kısa bir gezinti, alışveriş ve otele yerleşme. Akşam yemeği (set menü) yöresel menü ile restoranda, konaklama şehir merkezindeki 3* Orontes otelde.
2. Gün: Gaziantep kale çarşı han baklava
Otelde açık büfe kahvaltıdan sonra Hataydan ayrılıyoruz. 3 saatlik yolculuk ile Gaziantep’e varış. Kendirli kilise, Savaş Müzesi ve Ayıntap Kalesi’ni, baklavacılar, bakırcılar ve baharatçılar çarşılarını ve sedef atölyesini geziyoruz. Akşam yemeği (set menü) ve konaklama Gaziantep’te 4* Tilmen Otelde.
3. Gün: Kahramanmaraş bakır dondurma sedef
Otelde açık büfe kahvaltı yapıyoruz ve Dünyanın en büyük mozaik müzesi olan Zeugma Mozaik Müzesi'ni geziyoruz. Gaziantep’ten ayrılıyoruz. Kahramanmaraş’a geliyoruz. Meşhur Maraş dondurması, su böreği, bakırcılar ve ahşap işleri alışverişi için çarşıda serbest zaman veriyoruz. Kısa bir şehir turundan sonra Kahramanmaraş’tan ayrılıyoruz. Akşamüstü Adıyaman Kahta'ya geliyoruz ve otelimize yerleşiyoruz, açık büfe akşam yemeği ve konaklama Adıyaman 3* Zeus Otelde. Gece yarısı 02.00 civarında uyanacağız ve Nemrut Dağında Güneşin Doğuşunu izlemek üzere yola çıkacağız.
4. Gün: Nemrut heykeller ve tümülüs, Şanlıurfa Balıklıgöl kale çarşı
Nemrut Dağı Milli Parkı, Unesco Dünya Miras Listesi'nde yer almaktadır. Bu listede Türkiye'den 11 yer, Dünya genelinde 962 yer bulunmaktadır (2013 Mayıs itibariyle) Gün doğumu saatine bağlı olarak, gece yarısını geçtikten sonra 02.00 civarında uyanacağız. 03.00 civarında yola çıkacağız. Minibüslerle Nemrut Dağı'na milli parkı yürüyüş yoluna geliyoruz, patikada yaklaşık 1 km yürüyerek Doğu Terası'na çıkacağız. Hava alacakaranlık durumda. Nemrut Dağı, önce güneşin doğuşunu izleyeceğiz. Umarız önümüze bulut gelmez ve net olarak güneşi ve aşağıdaki Atatürk Baraj gölünü görürüz. Doğu, Kuzey ve Batı Teraslarını gezeceğiz. Kommagene kralı 1. Antiochos`un mezarı olan Nemrut Dağı üzerinde 2.000 yıl önce yapılmış heykelleri ve tören alanını gezeceğiz. Doğu terası tören alanı, anıt heykeller, Kuzey terası tören yolu, töreni anlatan taş oymaları ve Batı Terası'ndaki yarım kalan tanrı ve tanrıça heykellerini, rahip kabartmalarını ve en önemli eser olan dünyanın en eski horoskopun (yıldız haritası - takvimini) kaidesini fotoğraflıyoruz. Horoskop koruma ve onarım nedeniyle depoda bulunmakta ve göremiyoruz. Nemrut Dağı'ndan iniş başlıyor. Hava aydınlanmış olarak araçlarımıza dönüyoruz. Arsameia Kenti'ne gidiyoruz. Kommagene dönemi dini merkez ve yazlık saray olan Eski Kahta - Arsameia kenti Kahta Çayı'na yukarıdan bakan tepenin üstündedir. Tepedeki tünelin - kral yolunun girişini ve manzarayı fotoğraflıyoruz. Diğer tepedeki yeraltı tapınak girişini, tapınağın üstündeki taşa oyulmuş yazıtı ve tapınağın önündeki Antiochos ile Heracles'in anlaşmasını anlatan heykelleri inceliyoruz ve fotoğraf çekiyoruz. Cendere Köprüsü'ne gidiyoruz. Roma İmparatorluk dönemi yapısı olan Cendere köprüsünü (orjinal ismi Septimus Severus Köprüsü) üzerinden yürüyerek geçeceğiz. Kahta Çayı'nın en dar yerindeki bu köprü ve vadiyi unutamayacaksınız. Karakuş Tümülüsü'ne gidiyoruz. Kommagene dönemi anıt mezarı olan Karakuş Tümülüsü`nü, buna adını veren heykelleri ve güneşin doğuşunu izlediğimiz Nemrut Dağı'nı göreceğiz. Saat 09.00 civarında Kahta'daki otelimize gelip açık büfe kahvaltımızı yapıyoruz ve Şanlıurfa'ya gitmek üzere otelden ayrılıyoruz. Yolda Atatürk Barajı seyir terasında mola veriyoruz. Şanlıurfa’da Balıklıgöl, Hz. İbrahim makamı, kale ve birbirinden farklı ve değişik ürünlerin satıldığı Şanlıurfa’nın çarşılarını (Kazaz han, bakırcılar, manifaturacılar, sipahi pazarı, vs...) geziyoruz. Otelimize geçiyoruz. Akşam yemeği (set menü) eşliğinde geleneksel “Sıra Gecesi” eğlencesi düzenliyoruz. Konaklamamız Şanlıurfa’daki 4* Harran Otelde.
5. Gün: Harran
Erken kahvaltı sonrası yola çıkarak, Harran ilçesine gidiyoruz. Kerpiçten yapılan konik Harran evlerini, Harran Ulu Camisini ve ilk İslam üniversitesi kalıntılarını geziyoruz. Daha sonra Şanlıurfa merkezde Eyyüp Peygamber makamını ziyaret ettikten sonra Şanlıurfa’dan ayrılıyoruz ve Mardin’e gidiyoruz. Mardin’de Kasımiye Medresesi, Ulu Cami ve Mardin evlerini gezdikten ve Telkari işlemeciliği ile ünlü gümüş atölyelerini gördükten sonra otelimize geçiyoruz. Akşam yemeği (açık büfe) ve konaklama Mardin’deki 4* Yay Grand Otelde.
6. Gün: Mardin manastır cami süryani kurabiyesi Midyat Hasankeyf
Otelde yapacağımız açık büfe kahvaltıdan sonra yola çıkarak öncelikle Mardin merkeze geliyoruz, farklı kültürlerin bir arada ve uyum içerisinde yaşadığı, döşeme taş yolların, taş işlemeli binaların olduğu Mardin`i gezeceğiz. Çarşı, abbaralı sokaklar, pazar yeri, bakırcılar çarşısı, bedesten, Ulu Cami, Şerefiye Camisi, postane binası, Kasımiye Medresesi, ara sokaklar ve evleri biraz dışarıdan biraz içeriden görüp, gezip, fotoğraflıyoruz, Mardin işi Telkari işlemeciliği ile ünlü gümüş atölyelerini geziyoruz. Kadim Süryani cemaatinin yaklaşık 1500 yıllık Deyr-ul Zaferan Manastırını (Mor Hananyo) ziyaret ediyor, bilgi alıyor ve öğle yemeği molası veriyoruz. Yemekten sonra Mardin’den Midyat’a geçiyoruz. Midyat’ta kısa bir mola ve alışveriş sonrasında Deyrul Umur (Mor Gabriel) Manastırı’na gidiyoruz. Midyat’tan Hasankeyf’e gidiyoruz. Hasankeyf’te kale, saray ve kaya evleri geziyoruz. Hasankeyf’ten ayrılıyoruz, Batman’dan geçip Diyarbakır’a geliyoruz. Akşam yemeği (set menü) ve konaklama Diyarbakır’da 4* Prestige Otelde.
7. Gün: Diyarbakır han sur Gazi Köşkü Ongöz Dicle Nehri
Kahvaltı sonrası otelimizden ayrılıyoruz. Diyarbakır'da Dicle Nehri üzerindeki Ongöz Köprüsünü ve Atatürk Köşkü`nü geziyoruz. Kalkan balığı şeklinde inşa edilen Diyarbakır surlarına geliyor, Keçi Burcu üzerine çıkıyoruz. Hem şehri, hem de Dicle Nehri'ni fotoğrafladıktan sonra surların - duvarın içine giriyoruz. Yeraltındaki eski Güneş Tapınağı'na iniyoruz. Güneş Tapınağı'nı fotoğrafladıktan sonra şehir merkezine geliyoruz. Dört ayaklı minare, Ulu Cami, Cahit Sıtkı TARANCI evi ve Ziya GÖKALP evini gezdikten sonra Keldani Kilisesini dışarıdan görüyoruz. İsteyenler Hasan Paşa hanında dinlenebilir veya çarşıda alışveriş yapabilirler. Saat 19.00’da Diyarbakır havalimanına gidiyoruz. Saat 20.45 Anadolu Jet uçağı ile Ankara’ya doğru yola çıkıyoruz. Saat 22.10’da Ankara’ya geliyoruz. Bir başka GEM Turizm gezisinde buluşabilmek dileğiyle vedalaşıp ayrılıyoruz...
|