1. Gün: Ankaradan çıktık yola, sabaha Malatya ve Elazığ
Saat 22.00`de Atatürk Lisesi önünden (Sezenler sokak - Sıhhiye) hareket ediyoruz.
2. Gün: Malatya Kömürhan Elazığ Harput Hazar Gölü Diyarbakır Ongöz surlar ve Diyarbakır evleri
Sabahın ilk ışıklarında Malatya’yı ve Kömürhan Köprüsü'nü geçerek Elazığ’a varıyoruz. Harput’a çıkıyor, Elazığ manzarası eşliğinde güzel bir Elazığ Kahvaltısı yapıyoruz. Balakgazi Anıtı (aslında Belek Gazi), Ulu Cami ve Eğri Minare, Sarayhatun Cami, Kurşunlu Cami, Alacalı Cami, Ağa Cami, Mansur Baba türbesi ve Arap Baba türbesi gezisi sonrasında Harput'tan ayrılıyoruz. Elazığ merkezden geçerek Hazar Gölü kenarına geliyoruz. Göl kenarında fotoğraf çektiriyoruz. Maden ve Ergani ilçelerinden geçerek Diyarbakır’a geliyoruz. Diyarbakır'da Dicle Nehri üzerindeki Ongöz Köprüsünü ve Atatürk Köşkü`nü geziyoruz. Kalkan balığı şeklinde inşa edilen Diyarbakır surlarına geliyor, Keçi Burcu üzerine çıkıyoruz. Hem şehri, hem de Dicle Nehri'ni fotoğrafladıktan sonra surların - duvarın içindeki, yeraltındaki eski Güneş Tapınağı'na iniyoruz. Güneş Tapınağı'nı fotoğrafladıktan sonra şehir merkezine geliyoruz. Dört ayaklı minare, Ulu Cami, Cahit Sıtkı TARANCI evini gezdikten sonra isteyenler Hasan Paşa Hanı'nda dinlenebilir veya çarşıda alışveriş yapabilirler. Ermeni Ortodoks Kilisesi'ni Surp Krikor) gezdikten sonra otelimize gidiyoruz. Akşam yemeği ve konaklama Diyarbakır 3* otelde. Diyarbakır Ulu Cami restorasyonu Kasım 2013'te halen devam ediyor. Cahit Sıtkı Tarancı evi dizi film çekimleri nedeniyle bazen kapatılabiliyor. Ziya Gökalp evi Ağustos 2013'te restorasyona girdiği için gezilemiyor.
3. Gün: Diyarbakır Malabadi Batman Hasankeyf Midyat Deyrul Umur Mardin
Otelde yapacağımız açık büfe kahvaltıdan sonra yola çıkarak, Batman’dan geçip Batman Çayı üzerindeki, Artuklu Devleti eseri olan Malabadi Köprüsü'ne geliyoruz. Mimarisi ve yapım tekniği olarak dünyaca ünlü Malabadi Köprüsü'nü fotoğraflıyoruz. Fotoğraf molası sonrası Hasankeyf’e doğru yola devam ediyoruz. Batman ilinden geçerek Raman dağı kenarında petrol kuyularında çalışan "at başları" ile fotoğraf çektiriyoruz. Dicle Nehri kıyısındaki Hasankeyf’te Yıkık Köprü, El Rızk Camisi, Kale, kaya evleri ve Büyüksaray kalıntılarını geziyoruz. Hasankeyf'te öğle yemeği molası veriyoruz, sonra Midyat`a devam ediyoruz. Midyat`ta Deyr-ul Umur Manastırı'nı ziyaret ediyoruz. Midyat çarşısında alışveriş sonrası yolumuza devam edip Mardin’e geliyoruz. Mardin'in ışıklar içindeki gece manzarasını fotoğrafladıktan sonra otelimize geçiyoruz. Akşam yemeği ve konaklama Mardin 4* Yay Grand Otel'de.
4. Gün: Mardin Deyrul Zaferan çarşı Şanlıurfada SIRA GECESİ
Otelde yapacağımız açık büfe kahvaltıdan sonra yola çıkarak öncelikle Kadim Süryani cemaatinin yaklaşık 1500 yıllık Deyr-ul Zaferan Manastırını (Mor Hananyo) ziyaret ediyor ve bilgi alıyoruz. Mardin merkeze geliyoruz. Öğle yemeği molası veriyoruz. Yemekten sonra farklı kültürlerin bir arada ve uyum içerisinde yaşadığı, döşeme taş yolların, taş işlemeli binaların olduğu Mardin`i gezeceğiz. Çarşı, abbaralı sokaklar, pazar yeri, bakırcılar çarşısı, bedesten, Ulu Cami, Şerefiye Camisi, postane binası, Kasımiye Medresesi, ara sokaklar ve evleri biraz dışarıdan biraz içeriden görüp, gezip, fotoğraflıyoruz. Mardin işi Telkari işlemeciliği ile ünlü gümüş atölyelerini geziyoruz. Saat 16.00 civarında Mardin’den Şanlıurfa’ya doğru yola çıkıyoruz. Akşam saatlerinde Şanlıurfa'ya geliyoruz. Otelimize yerleşiyoruz. Akşam yemeğimizi yedikten sonra, gerçek SIRA GECESİ eşliğinde eğleniyoruz. Konaklama Şanlıurfa 4* Harran Otel'de.
5. Gün: Harran Balıklıgöl Atatürk Barajı Halfeti Birecik ve Kahta gece Nemruta çıkış
Otelde yapacağımız açık büfe kahvaltıdan sonra yola çıkarak Harran ilçesine gidiyoruz. Harran Höyüğü, Ulu Cami ve Gökyüzü Rasathanesinin (islamiyetin ilk yıllarında yapılmış üniversitedir; matematik, fizik, astronomi ve tıp alanlarında zamanında isim yapmıştır) kalıntılarını görüp bilgi veriyoruz. Kerpiçten yapılan konik Harran evine misafir oluyoruz. Burada yöresel kıyafetlerle fotoğraf çektirebilir, köy-ev yapımı isot, salça veya Halep işi ipek alabilirsiniz. Harran'dan ayrılıyoruz, Şanlıurfa'ya geliyoruz. Eyüp peygamberin makamı ve sabır çektiği mağarayı ziyaret ediyoruz. Balıklıgöl'e geliyoruz. Ayn Zeliha ve Halil-ür Rahman göllerini geziyoruz. Rızvaniye camisi ve Hz. İbrahim'in doğduğu mağarayı - makamı ziyaret ediyoruz. Öğle yemeği sonrası birbirinden farklı ve değişik ürünlerin satıldığı Şanlıurfa’nın çarşılarını (Kazaz han, bakırcılar, manifaturacılar, sipahi pazarı, vs...) ve Bedesten bölgesinde pazarların gezilmesi ve Gümrük Han (Çınaraltı meydanı) içerisinde dinlenmek için serbest zamanınız olacak. Çarşı gezisi sonrası Şanlıurfa`dan ayrılıyoruz. Birecik ilçesine gidiyoruz, kelaynak kuşlarını koruma istasyonunu görüyor ve bilgi alıyoruz. Koruma istasyonundaki bahçede biraz soluklanıp, Halfeti ilçesine gidiyoruz. Halfeti'de, Birecik Baraj Gölü içerisinde tekne turu yapıyoruz. Sular altında kalan Savaşan Köyü'nü ve Hristiyanlar için hac noktalarından birisi kabul edilen Rumkale'yi uzaktan görüyoruz. Tekne turundan sonra Halfeti'den otobüsümüzle Atatürk Barajı’nın seyir terasına gelip bu büyük eser ile ilgili bilgiler aktardıktan sonra Adıyaman'a gidiyoruz. Akşam yemeği ve konaklama Adıyaman'da 3* Arsames otelde. Gece 02.00 - 03.00 arasında uyanacağız, güneşin doğuşunu izlemek için Nemrut dağı`na çıkacağız.
6. Gün: Nemrutta Güneşin Doğuşu Arsameia, Cendere, Karakuş... Gaziantep çarşıları
Gün doğumu saatine bağlı olarak, gece yarısını geçtikten sonra (03.00 - 04.00 arası) minibüslerle Nemrut Dağı`na doğru yola çıkıyoruz. Minibüslerle yürüyüş yoluna geliyoruz, patikada yaklaşık 1 km yürüyerek Doğu Terası'na çıkacağız. Hava alacakaranlık durumda. Nemrut Dağı, önce güneşin doğuşunu izleyeceğiz. Umarız önümüze bulut gelmez ve net olarak güneşi ve aşağıdaki Atatürk Baraj gölünü görürüz. Doğu, Kuzey ve Batı Teraslarını gezeceğiz. Kommagene kralı 1. Antiochos`un mezarı olan Nemrut Dağı üzerinde 2.000 yıl önce yapılmış heykelleri ve tören alanını gezeceğiz. Doğu terası tören alanı, anıt heykeller, Kuzey terası tören yolu, töreni anlatan taş oymaları ve Batı Terası'ndaki yarım kalan tanrı ve tanrıça heykellerini, rahip kabartmalarını ve en önemli eser olan dünyanın en eski horoskopun (yıldız haritası - takvimini) kaidesini fotoğraflıyoruz. Horoskop koruma ve onarım nedeniyle depoda bulunmakta ve göremiyoruz. Nemrut Dağı'ndan iniş başlıyor. Hava aydınlanmış olarak araçlarımıza dönüyoruz. Arsameia Kenti'ne gidiyoruz. Kommagene dönemi dini merkez ve yazlık saray olan Eski Kahta - Arsameia kenti Kahta Çayı'na yukarıdan bakan tepenin üstündedir. Tepedeki tünelin - kral yolunun girişini ve manzarayı fotoğraflıyoruz. Diğer tepedeki yeraltı tapınak girişini, tapınağın üstündeki taşa oyulmuş yazıtı ve tapınağın önündeki Antiochos ile Heracles'in anlaşmasını anlatan heykelleri inceliyoruz ve fotoğraf çekiyoruz. Cendere Köprüsü'ne gidiyoruz. Roma İmparatorluk dönemi yapısı olan Cendere köprüsünü (orjinal ismi Septimus Severus Köprüsü) üzerinden yürüyerek geçeceğiz. Kahta Çayı'nın en dar yerindeki bu köprü ve vadiyi unutamayacaksınız. Karakuş Tümülüsü'ne gidiyoruz. Kommagene dönemi anıt mezarı olan Karakuş Tümülüsü`nü, buna adını veren heykelleri ve güneşin doğuşunu izlediğimiz Nemrut Dağı'nı göreceğiz. Saat 09.00 civarında otelimize gelip açık büfe kahvaltımızı yapıyoruz ve Gaziantep`e doğru yola çıkıyoruz. Gaziantep'te sedef eşya imalathanesini, tarihi Gaziantep çarşısını ve aktar pazarını gezip alışveriş yapıyoruz. Daha sonra otelimize gidip yerleşiyoruz. Akşam yemeği ve konaklama Gaziantep'te 4* otelde.
7. Gün: Gaziantep Zeugma Müzesi Antakya St. Pierre kilisesi Hatay\'a özgü akşam yemeği
Otelde yapacağımız açık büfe kahvaltıdan sonra Gaziantep Zeugma Mozaik ve Arkeoloji Müzesi'ne gidiyoruz. Müze'de Zeugma antik kenti ve Gaziantep çevresinde bulunan mozaik eserler, arkeolojik kalıntılar ve dönemi yansıtan düzenlemeleri göreceğiz. Mozaik eserlerin kapladığı alan, büyüklük, kompozisyon ve özgün eser olmaları nedeniyle Gaziantep Müzesi, Dünyanın en büyük mozaik müzesi durumundadır. Müzeden sonra Ayıntap Kalesi içindeki Kurtuluş Müzesini geziyoruz. Kaleden sonra Antep mutfağına has yemeklerden oluşan menü ile öğle yemeğimizi yiyoruz. Yemek sonrası Gaziantep`ten ayrılıyor, Antakya`ya doğru yola çıkıyoruz. Hatay'a akşamüstü geliyoruz. Habib Neccar dağı eteklerindeki Dünyanın ilk kiliselerinden biri olarak kabul edilen kayaya oyulmuş St. Pierre kilisesini ve Roma Dönemi eseri olan Haroon kabartmasını görüyoruz. Antakya'da kısa bir tur yaparak otelimize yerleşiyoruz. Hatay'a özgü yemekler ile akşam yemeği yiyeceğiz. Akşam yemeği ve konaklama Antakya'da 4* otelde. Yemek sonrası isteyenler ipek, zeytinyağı ve defne sabunlarını alabileceğiniz dükkanları ziyaret edebilir.
8. Gün: Hoşgörü şehri Antakyada kiliseler camiler Mozaik Müzesi çarşılar Asi Nehri Belen Toroslar Ankara
Otelde yapacağımız açık büfe kahvaltıdan sonra Harbiye şelalelerine gidiyoruz. Harbiye Şelalelerinde kısa geziden sonra Zeugma`yı aratmayacak zenginlikteki Antakya Arkeoloji müzesini geziyoruz. Müze gezisinden sonra Ortodoks Kilisesi, Protestan Kilisesi (dışarıdan), Katolik Kilisesi ve Habib Neccar Camisi'ni ziyaret ediyoruz. Antakya Uzun Çarşı'da kısa bir gezinti, alışveriş ve öğle yemeği molası veriyoruz. Yemek sonrası Ankara`ya dönüş zamanı geliyor. Amik ovası, Belen Geçidi, İskenderun ilçesi, Ceyhan ilçesinden geçerek Adana - Pozantı üzerinden yolumuza devam edip belirli yerlerde vereceğimiz molalar sonrası saat 23.30 civarında Ankara’ya geliyoruz. Bir başka Ayakizi Turizm gezisinde buluşabilmek dileğiyle vedalaşıp ayrılıyoruz...
|